Khamis, 12 Mei 2016

UMRAHKU 2016 ~ PART 1

18/4/2016 ~ Day 1: KL - MADINAH

Assalamualaikum..

Ni masuk kali kedua buat blog.  Blog yg lama dh tak ingat apa.  So, post pertama dalam blog ni Ayu nk kongsikan pengalaman paling indah semasa mengerjakan umrah baru-baru ni.

Ayu mengerjakan umrah bersama suami & keluarga mertua.  Kami bertolak dari KLIA jam 2 ptg.
Perjalanan ke Madinah mengambil masa lebih kurang 11 jam.  Sebelum sampai Madinah ada transit kejap kt Riyadh (sejam gak lah). Kira-kira jam 7.45 mlm baru kami sampai. Nampak macam 5 jam 45 minit je kan tp sebenarnya jam kt sana lewat 5jam dari jam kita.  Dlm flight 3X makan.  Memang takkan laparlah.  Makanan dlm flight biasa2 je..tp mengenyangkan lah.  Oh ye, kami naik Saudi Airlines.  Flight besar, luas..sgt selesa..sgt sesuai utk perjalanan jauh.  


Sampai-sampai je Airport memang dh mengantuk giler walaupun dlm flight td dh tdo. Maklumlah walaupun jam kt sana baru nk 8 mlm tp kt tempat kita dh pukul 1 pg. Setel urusan kt Aiport lebih kurang sejam lebih kot.  Lepas tu kami naik bas ke Hotel.  Time ni dh teruja..teruja nk tengok Masjid Nabawi..nk tengok Raudhah..nk tengok payung masjid..

Sampai kt Hotel Mawaddah Al Waha, kami diberikan nasi bungkus setiap sorang.  Time tu perut dh kenyang..pk katil je.. Tp sayang lak dgn nasi tu...bukak2 tengok nasi arab..ala-ala chicken mandy. Tengok macam menarik..rasalh ckit...memang sedap sgt2...tp disebabkan dh kenyang..makan tak sampai separuh pun.  ratah ayam je..Sampai skrg mcm terbayang nasi tu..hehehe...

Hari pertama ni gambar tak banyak pun.

kt KLIA

Bersambung...