Ahad, 29 Mei 2016

PERCUTIAN SINGKAT DI BANDUNG

16/5 - 19/5

Baru 2 mggu balik dari mengerjakan umrah dah p bercuti ke Bandung lak.  Tiket beli dari tahun lps lg.  Tiap kali p bercuti mesti teruja lebih..hehe..Kali ni pergi sekejap je. 4D3N. Nampak je mcm lama..singkat sebenarnya. Flight pergi dah lh lewat ptg, balik pulak awal pg. Kesimpulannya ada 2 je penuh.  Kan ke singkat tu. Tiket murah Air Asia macam tu lah...nk jimat punya pasal..hehe.. P Bandung ni ber 6. Mula2 rancang 9 org. Dah beli tiket dah semua siap add on luggage lagi.  Last2 tinggal 6 org je yg confirm pergi.

Untuk lebih jimat memandangkan tiket ERL dh mahal..kami naik SKYBUS je ke KLIA2.

Di Bandung kami menginap di Hotel Grand Sovia.  Hotel ni tak besar sgt tp cantik. Lokasi pun ok. Hotel ni betul2 seberang dgn Stesen Keretapi Bandung. Harga pun tak mahal sgt..sarapan sedap. Kt atas hotel ni ada swimming pool tp tak sempat p tengok pun. Oh ye, Hotel ni ada bg free airport transfer tau. So, dh free kan..kami guna je lah kemudahan ni. Tapi kena call awal2 tau maklum kt hotel.


Malam tu kami makan kt Kampiun Bistro.  Makanan sedap2..harga standard KL lah. Tp portion byk.


Hari kedua pg2 lg kami dh ready utk shopping...hehe..dlm pukul 8pg, supir dh tunggu.  Kami guna Rahmat dari Maostraveltours.  No dia +62 821 2195 0335. Boleh tengok kt Fb dia Rahmat Sugiarto.  Harga yg ditawarkan pun berpatutan. 2hari penuh + htr ke airport (nk balik guna 2 van sebab xmuat) lebih kurang 1juta...

Selfie dulu sblm p shopping
Tempat pertama si Rahmat ni bawak ke Kedai kain sulam.  Kat cni sekejap je sambil menunggu Pasar Baru buka. Untuk makluman semua, Pasar Baru buka jam 9 pagi..tutup 5 ptg.  Dah sampai Pasar Baru terus p cari kedai lace..P kedai Cosmos.  Tak tengok dah lace biasa2..terus p ke bahagian Prada lace...Harga beza ikut quality/made in.  Ayu pilih yg biasa2 je..harga dlm 250k semeter..beli 2 meter je.. Lps tu ada beli lace biasa harga dlm range 100k-200k semeter.  Kat kedai ni pun ambil tempahan baju..mula2 ingat nk tempah sini je tp harga macam mahal je.. Last2 tempah kt 1 kedai ni yang si Rahmat syorkan.  Harga dlm 425k rasanye..siap 1hari ++.  Kalau kt KL tak pastilah harga berapa kalau siap 1 hari ni..Jahitan pun ok.  Suami pun ada tempat suit kat kedai ni jugak.  Kain beli kt Cosmos..tempah kt cni dlm 700k++ rasanye.  Siap 1 hari gak.  Tempah suit memang berbaloi-baloi lah.  2 bulan lps suami baru tempah suit kt Pertama Complex..harga sampai RM900.  Kat Bandung ni campur kain & tempah tak sampai RM400 pun.  Jahitan pun suami sgt puas hati.  Suka betul dia..kt semua org dia bercerita...hehe...

Ni lah kain yg Ayu beli..dh siap jd baju pun...
Lepas beli kain lace, round kejap kt bawah..Mak mertua nk beli telekung..Lepas tu sambil pusing2 cari blouse..dptlh 2 helai..blouse labuh..simple..harga 85K setiap satu.  Kalau ikutkan byk lg kedai nk round..tp masa suntuk..dh pukul 2 lebih..perut dh lapar..  Kami mkn di Kedai Jimbaran.
Ntahlah..tak ingat nama kedai ni.  Hehe..Harga boleh tahan gak lh..Tapi still mahal drpd KL.


Lps mkn singgah hotel utk solat.  Lepas tu sampung balik ke Factory Outlet,.  Sempat pergi 2 je..cuaca tak mengizinkan..hujan lebat..Lepas tu singgah ke D'Fashion sebab Ayu nk beli boarder lace.. Kat sini sekejap sgt..tak puas nk belek2..tengok harga lace kt sini mcm lebih murah dari kedai Cosmos tu. Pilihan pun lg byk..Ayu beli 2 jenis boarder lace..beli semeter setiap satu.  Harga pun murah..1 tu 85K, 1 lg 65K.  Boarder lace kt sini belum potong lg..kalau kt KL, Ayu selalu beli kt kedai Bunga Reben jalan TAR..kat situ dh siap potong ikut layer..semeter je dh RM30..tu jenis biasa je tu..takde manik sgt pun.. Lepas ni kalau datang Bandung lg, bolehlah berlama2 kt D'Fashion ni.

Kat sini cepat siang..malam pun cepat..mcm kt Sabah.  Lepas D'Fashion kami ke Kedai Kain Sulam.. Rumah org sebenarnya.. pilihan pun byk..cantik2 coraknya..kt sini pun ada jual telekung...telekung ala2 Siti Khadijah kat sini lg murah dari Pasar Baru..dlm 200K rasanya..Ayu tak beli pun..sebab kt rumah dh ada 2 pasang telekung Siti Khadijah tu yg guna masa p umrah hari tu. Ayu beli kain sulam 3pasang kat sini..Lepas tu kami pergi makan...makan kt Pak Chi Met..makan kt sini over bajet..hahaha..sebab terlebih order..dh kenyang balik hotel....zzzzz....

bersambung...